· 

Over de grens

Door: Jaap Verhagen

De Nederlandse professionals werkzaam in het bewegingsonderwijs zijn opgeleid op een ALO en hebben daar vooral kennis gemaakt met theorieën en de praktijk van het Nederlandse bewegingsonderwijs. De huidige digitale tijd geeft echter allerlei mogelijkheden om relatief eenvoudig over de grens te kijken. Uit interesse om voor samenwerking of het leren van en met elkaar kan je het internet af op zoek naar interessante en bruikbare informatie.   

Mensen in beweging

Je kunt dan op zoek gaan naar wetenschappelijke kennis via bijvoorbeeld Google Scholar, Researchgate of the Journal of Physical Education and Sport.

"Veel van de wetenschappelijke artikelen zijn echter vooral theoretisch en behoeven

eerst een praktische uitwerking, voordat je de kennis kunt toepassen."

De meesten van ons zijn echter (vooral) praktisch ingesteld, we werken immers in het mooiste beroep van de wereld met mensen in beweging. 

Praktische websites

Graag wil ik de lezer dan ook attenderen op een aantal praktische websites. Deze website wordt beheerd door iemand die zich op twitter Sporticus noemt (@ImSporticus), dat vind ik al leuk.

 

Interessant om te lezen en te volgen via https://drowningintheshallow.wordpress.com/2022/01/01/drowning-in-the-shallow-2021-in-review/ kan je zijn 2021 review lezen. Ik vind vooral de aandacht voor Constraints Led Approach (link naar onze artikelen), bewegingsonderwijs als een kennis rijk onderwerp en betekenisvol bewegingsonderwijs interessant en tot nadenken aanzettend.

 

Deze website is geschreven vanuit de praktijk, met aandacht voor theorie. Ik vind er interessante artikelen die mij aan het nadenken, over mijn eigen praktijk zetten en die ik regelmatig probeer toe te passen op de basisschool waar ik werk. 

Op twitter volg ik ook:

@Cambs_PE.  In hun bio staat dat ze scholen ondersteunen om hoge kwaliteit en veilige lessen bewegingsonderwijs te verzorgen.

@PhysedGames. Spelideeën voor bewegingsonderwijs. Leer snel een nieuw spel om in je klas te gebruiken.

@PE4Learning. Delen van creatieve ideeën en bronnen voor bewegingsonderwijs. 

Allicht volg je zelf verschillende accounts. Ik ben benieuwd welke en lees die graag in een opmerking. 

Nog betere beweegprofessionals

Misschien heeft deze blog je geprikkeld om (wat) meer te lezen en onderzoeken. Als dat zo is heb ik mijn doel bereikt. Op naar nog betere beweegprofessionals die dagelijks in het Nederlandse onderwijs aan de slag gaan.

Reactie schrijven

Commentaren: 0